ЗАПИСИ СА ХАЏИЛУКА

Uncategorized / September 8, 2007 /

ZapisiKnjigaХаџи Братислав Николић

Аутор је рођен 01.10.1957. године у Крушевцу, дипломирао је на факултету политичких наука у Београду и бави се новинарством и православном публицистиком.

Хаџилуком се назива одлазак на света места којима је ходио Господ Исус Христос и поклоњење Његовом гробу у Јерусалиму. Поклоник о томе добија грамату коју потписује Његово Блаженство Патријарх Јерусалимски а испред свог имена додатак “хаџи “.

Сва је у том знаку ова, условно речено, путописна књига. Мада описује света места која аутор обилази, све утиске наткриљује страх Божији, молитвено расположење и снага благослова који се осећа на посећеним местима. Самим путовањем уврштен међу људе особите посвећености и привржености вери у Богочовека Христа, “пошто се испунио милошћу пресветог и живоносног Гроба спаситеља нашег Господа Исуса Христа…и препородио се извором наше неприкосновене вере, вратио се кући…”, записао да би посведочио и другима своје преображење (започето у Светој Лазарици), заблагодарио и позвао на исти подвиг: “Свети Благодатни Огањ који видех у Светоме Граду Јерусалиму сада већ јесте моја лична исцелитељска светлост…” О књизи,на трибини Удружења књижевника Србије, речено је и ово: “гозба духа, књига лековита за данашње време, пуна симболакоји сведоче о хиљадугодишњој будућности српског народа…”