Мошти Светог Кнеза Лазара у Крушевцу

Uncategorized / March 12, 2005 /

У оквиру прославе шест векова од Косовског боја, дана 13. јула 1989. године донесене су Лазареве мошти у његов престони град Крушевац.

Уз звоњење звона цркве Лазарице и у пратњи: свештенства крушевачког и ражањског намесништва, свештеника из Ниша, Крагујевца, Краљеба и многих других градова; монахиња и монаха манастира: Жича, Љубостиња, Свети Роман, Наупаре, Велуће и Мрзеница и око 30000 грађана града Крушевца и околине (међу којима су били преживели солунски ратници), предвођени Његовим Преосвештенством Епископом нишким Господином Иринејом, пренете су Лазареве мошти на позорницу са источне стране његове дворске цркве и одржан молебан – посвећен страдању српског народа на Косову.

Свечаност је настављена културно-уметничким програмом у коме су учествовали мушки камерни хор „Станислав Бинички“ и драмски уметници из Крушевца.

Наредних дана и недеља, до испраћаја моштију, хиљаде верника су долазиле на поклоњење Светом Кнезу.

Испраћај моштију Светог кнеза Лазара

Дана 26. августа 1989. године мошти Кнеза Лазара испраћене су на свечан начин из града Крушевца, у манастир Манасија да би 9. септембра заувек стигле у Раваницу.

У цркви Лазарици, овим поводом, одслужена је света архијерејска литургија – служио је Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Иринеј уз саслуживање великог броја крушевачких свештеника. Беседе су одржали: Владика Иринеј и отац Светомир Милојевић, протојереј – ставрофор, из зајечара. Од великог Кнеза и ретника опростили су се и чланови Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и представници удружења старих ратника.