Савиндан

Uncategorized / August 12, 2007 /

Црквена општина Крушевац приредила је у Културном центру Духовну академију под називом „Ускликнимо с’љубављу светитељу Сави“ коју је отворио прота Александар Милојковић, старешина цркве Лазарице. О животу родоначелника српске духовности беседио је студенички архимандрит, отац Сава.

У уметничком програму наступио је црквени хор „Свети кнез Лазар“ са диригентом Ружицом Вешковац. Учествовали су и драмски уметници Слађана Несторовић и Небојша Вранић.

Посебно обележје и светосавски тон атмосфери, дало је изванредно вокално интерпретирање Љубе Манасијевића и Алексе Китановића, у извођењу „Молитве за Србију“ и „Византијског појања“.

„Посети цркву Лазарицу епископ бачки Иринеј, 23.2.1995.“ – текст преузет са Светог Јеванђеља из олтара Лазарице.

ВидовданОдслужена је Света литургија у цркви Лазарици, служио је Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Иринеј уз саслуживање свештеника крушевачког намесништва, ишла је литија до споменика косовским јунацима и одслужен парастос.

У оквиру Свечаности слободе у Лазаревом граду изведена је драма Синише Ковачевића „Српска драма“ у режији Небојше Брадића – извело је Народно позориште из Приштине.

Пред црквом Лазарицом академски хор „Обилић“ из Београда у саставу КУД „Бранко Крсмановић“ (50 година постоји у његовом саставу, иначе 111 година укупно) представио де духовном и световном музиком српских и руских композитора Стевана Мокрањца, Марка Тајчевића, Рахмаљинова и Чајковског. Диригент је била Даринка Матић Маровић.

Између хорских извођења текстове: Силуана, Доментијана, Теодосија, Растка Немањића и деспота Стефана Лазаревића говорио је познати рецитатор Ратомир Дамјановић.

Укидање „Извора“

Током емитовања познате и мисионарске емисије „Извор“ на Радио Крушевцу, чији су учесници били отац Љубивоје Радовић, јереј, отац Драги Вешковац, јереј а водитељи Братислав Николић и Љиљана Ђаковић, дана 28.6. ове године стигла је ЗАБРАНА на њено даље емитовање, а од стране оснивача ове куће, СО Крушевац.

„Православна вера и живот“

Месеца октобра 1995. године изашао је први број месечника за хришћанску културу и црквени живот „Православна вера и живот“. Уређивања су се латили свештеници крушевачког намесништва а издавач је: свештенство града Крушевца.

Лист се бесплатно дели верницима о празницима о којима излази.

Током 1995. године изашли су бријеви 1,2 и 3. Уредили су их свештеници: Љубиша Јовановић, Љубивоје Радовић, Драги Вешковац и Радиша Јовановић. Ликовно решење дао је г.Предраг Вертовшек, архитекта.