Светом Сави у част

Uncategorized / May 4, 2002 /

У присуству Епископа нишког Господина Иринеја и великог броја Крушевљана одржана је академија Светом Сави у сали биоскопа Крушевац. Организатор је био Фонд за културу општине Крушевац. Уводно предавање одржао је академик Владета Вуковић, професор на Универзитету у Приштини. У музичком делу програма учествовао је хор Жичке епархије „Свети Сава“.

Долазак новог пароха Оца Драгог Вешковца

дана 24. јуна 1991. године дужност пароха у цркви Лазарици примио је отац Драги Вешковац, јереј.

Обележавање Видовдана

После одслуженог парастоса свим настрадалим родољубима у прошлом светском рату – служио је Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Иринеј, са хором Нишке епархије на Слободишту, прослава је настављена у Лазарици.

Свету архијерејску литургију пред црквом лазарицом служио је Његова Светост патријарх српски Господин Павле уз саслуживање Владике Иринеја и бројног свештенства крушевачког намесништва.

после одржане беседе Његова Светост водио је литију до споменика Косовским јунацима где је одслужен помен. У литији су учествовали и представници световне власти: Александар Бакочевић, председник Народне скупштине Србије, Драган Драгојевић, републички министар вера и народни посланици Александар Прља и Милош Бојовић, као и СО Крушевац.

По први пут у историји града на овакав начин је обележен почетак свечаности слободе.У оквиру прославе Видовдана пред црквом Лазарицом, последње вечери је хор Жичке епархије „Свети Сава“ одржао концерт. У првом делу вечери певао је духовну музику ( од Светосавске химне до „Величанија“ посвећеном Симеону Мироточивом) а у другом су изведене Мокрањчеве „Руковети“ и световне песме посвећене отаџбини.

Пред Лазарицом је изведена и монодрама Слободана Томовића „Потоња ура Његошева“ у режији Благоте Ераковића. Извођач је био Слободан Маруновић, глумац Црногорског народног позоришта из Титограда.

Оснивање црквеног хора

Септембра 1991. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Иринеја управа цркве Лазарице оснива први црквени хор у граду Крушевцу – „Свети кнез Лазар“. Хор је женски, диригент је госпођа Ружица Вешковац.

Установљење акатиста

Ове године установљено је читање акатиста Пресветој Богородици и Господу Исусу Христу, уторком у 18 часова.

Разговори о вери

Уторком, после акатиста започети су такође и разговори о вери. Разговоре воде богослужитељи свете Лазарице пратећи духовне потребе верника и одговарајући на постављена питања.

Посета оца Пајсија

Дана 16. децембра Лазарицу је посетио отац Пајсије, игуман манастира Хиландар: „Хиландар је срце ван тела, рекао је… петина патријаршије Свете Горе припада Хиландару који је основан 1198. године. Кнез Лазар је доградио другу, спољну припрату на манастиру. У братству су тренутно 19 монаха и 5 искушеника у келијама, а међу њима један из Крушевца“.